PROGRAM MOBILITI: CULTURAL ODYSSEY AND LEARNING VOYAGE BERI PELUANG PELAJAR SQS UUM DAN USK BANDA ACHEH MEMAHAMI BUDAYA DAN KERJASAMA AKADEMIK

Pada 12 Mei hingga 24 Mei 2024, Majlis Perwakilan Pelajar dari Pusat Pengajian Sains Kuantitatif (MPP SQS) dengan kerjasama Jawatankuasa Kepimpinan Dan Pembangunan Siswa dan Residen Siswa (JKPSRS) Inasis Petronas, Persatuan Sains Kuantitatif (QUSAC) dan Himpunan Mahasiswa Statistika (HIMASTA) telah mengadakan program mobiliti Cultural Odyssey and Learning Voyage dimana program ini dibahagikan kepada dua fasa iaitu fasa pertama ialah inbound dimana seramai 10 mahasiswa dan mahasiswi, dan seorang pensyarah dari Universitas Syiah Kuala (USK) datang ke Universiti Utara Malaysia (UUM) selama seminggu yang bermula pada 12 Mei hingga 19 Mei 2024. Manakala, fasa dua pula ialah outbound dimana seramai 10 mahasiswa dan mahasiswi, serta seorang pensyarah dari UUM ke USK yang bermula dari 19 Mei 2024 hingga 24 Mei 2024.

Program Mobiliti Cultural Odyssey and Learning Voyage, sebuah kerjasama antara UUM dan USK, Indonesia, yang baru sahaja berakhir dengan kejayaan yang gemilang. Dari 12 Mei hingga 24 Mei 2024, mahasiswa dan mahasiswi, serta pensyarah dari kedua-dua institusi terlibat dalam pertukaran yang membawa impak besar dalam meningkatkan pemahaman budaya dan kerjasama akademik.

USK5

Program ini bermula dengan penuh semangat apabila 10 pelajar Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam (FMIPA) dari USK memulakan perjalanan selama seminggu ke UUM di Malaysia. Mereka disambut dengan baik dan terlibat dalam pelbagai aktiviti yang memperkaya, termasuk kuliah, pertukaran budaya, dan lawatan kampus. Antara sorotan termasuk sesi kuliah yang menarik di Pusat Pengajian Sains Kuantitatif (SQS), perbincangan yang mendalam mengenai masa depan sains, matematik, dan penjelajahan menarik fasiliti perpustakaan UUM turut diadakan.

USK4

Perkara yang menarik adalah penekanan kepada pembelajaran berpengalaman, yang dicontohkan dengan lawatan ke tempat-tempat penting seperti Perpustakaan Sultanah Bahiyah dan terlibat dalam projek khidmat masyarakat seperti pembersihan kampus. Pengalaman ini tidak hanya meluaskan horizon akademik peserta tetapi juga mendorong penghargaan yang lebih mendalam terhadap kepelbagaian budaya dan tanggungjawab alam sekitar.

USK3

Sementara itu, program outbound telah dijalankan dengan melibatkan seramai 10 orang mahasiswa dan mahasiswi dari UUM sebagai tanda balas layanan dengan mengunjungi USK di Aceh, Indonesia. Antara aktiviti yang dijalankan ialah termasuk seminar akademik, sesi kuliah, serta pengalaman budaya seperti lawatan ke Muzium Tsunami Aceh dan penglibatan dalam projek tanggungjawab sosial korporat seperti pembersihan Pantai Lampuuk.

USK

USK2

Sepanjang program, peserta membina persahabatan yang berkekalan, bertukar ilmu, dan mendapat pandangan berharga tentang budaya dan sistem pendidikan masing-masing. Merenung kejayaan program, Mohamed Yasin Bin Abdul Jaffar, Pengarah Program Mobiliti Cultural Odyssey and Learning Voyage, mengungkapkan kegembiraan atas impak mendalam pertukaran tersebut dalam memperkukuhkan kerjasama antarabangsa dan memperkaya pengalaman pendidikan mahasiswa dan mahasiswi.

Kejayaan program ini menekankan kepentingan inisiatif pendidikan lintas budaya dalam mempromosikan pemahaman global dan kerjasama. Semasa peserta pulang ke rumah, mereka membawa bukan sahaja kenangan yang berharga tetapi juga komitmen baru untuk membina jambatan melintasi sempadan dan merangkul kepelbagaian.

Sebagai wakil pelajar, MPP SQS melaksanakan tanggungjawab untuk memastikan kesejahteraan dan keperluan mahasiswa serta mahasiswi SQS dipenuhi. Dengan program mobiliti sebegini, ia menjadi langkah penting dalam mempromosikan program mobiliti yang dapat memperluaskan pengalaman akademik dan kebudayaan para mahasiswa dan mahasiswi. Hal ini turut mencerminkan komitmen MPP SQS untuk memastikan setiap mahasiswa serta mahasiswi dihargai dan disokong oleh komuniti universiti.

Program mobiliti memainkan peranan penting dalam menyediakan mahasiswa serta mahasiswi dengan peluang untuk meneroka sistem pendidikan yang berbeza, memperbaiki kemahiran bahasa, dan membina rangkaian antarabangsa yang kukuh. Selain itu, ia juga membantu dalam memperkaya pembelajaran mereka melalui pengalaman hidup yang berharga dan meningkatkan daya saing mereka di pasaran kerja global. Dengan menyokong program mobiliti, MPP SQS menunjukkan dedikasi kami untuk memperkasakan mahasiswa dengan kemahiran insaniah yang diperlukan untuk berjaya dalam dunia yang semakin kompleks ini.

Disediakan oleh: Mohamed Yasin Bin Abdul Jaffar

MPP SQS