Meningkatkan Literasi Matematik: Kejayaan Program Ace of Math (MEKAR) di Sekolah Menengah Kebangsaan Padang Serai Kulim

04 Julai 2023 :  Sekolah Menengah Kebangsaan Padang Serai Kulim menyaksikan kejayaan program Ace of Math yang telah diadakan pada 4 Julai 2023, di bawah pimpinan Prof. Madya Dr. Hasimah Sapiri dari SQS, UUM. Program ini, yang diadakan dengan kerjasama QUSAC (Persatuan Pelajar Sains Kuantitatif) yang dipengerusikan oleh Chan Jie Rou, melibatkan 30 orang fasilitator yang berdedikasi dari SQS. Sesi pembukaan oleh Prof. Dr. Nor Aishah Ahad, Pengerusi Jawatankuasa Rangkaian Industri dan Komuniti dari SQS, menandakan permulaan bagi acara matematik yang menarik dan penuh persaingan. Ace of Math merupakan sebahagian daripada program MEKAR yang bertujuan untuk membantu komuniti setempat dalam segi pendidikan dan pembangunan ekonomi. Inisiatif ini mengiktiraf kepentingan kedua-dua aspek ini dalam mendorong pertumbuhan dan kemakmuran dalam komuniti.

Program Ace of Math di Sekolah Menengah Kebangsaan Padang Serai Kulim melibatkan 25 kumpulan pelajar Tingkatan 4 yang disertai oleh guru-guru mereka. Dibantu oleh fasilitator-fasilitator SQS, para pelajar terlibat dalam permainan matematik Ace of Math yang mencabar dan menarik. Setiap kumpulan bersaing antara satu sama lain, mempamerkan kecekapan matematik dan kemahiran menyelesaikan masalah mereka. Pemenang dari setiap kumpulan telah dirai atas prestasi mereka yang cemerlang dan kemampuan berfikir strategik.

Sebagai tanda sokongan dan dorongan, SQS dengan bermurah hati menyumbangkan 10 set Ace of Math kepada Sekolah Menengah Kebangsaan Padang Serai Kulim. Sumbangan ini bertujuan untuk memperkukuhkan pendidikan matematik di sekolah dan memberikan peluang pembelajaran interaktif yang berterusan.

Program Ace of Math di Sekolah Menengah Kebangsaan Padang Serai Kulim, yang dipimpin oleh Dr. Hasimah Sapiri dan dengan sokongan dari beberapa orang pensyarah SQS (Dr. Shanizan Herman Mohd Radzi, Prof. Madya Dr. Syariza Abdul Rahman, Dr. Aida Mauziah Benjamin, Dr. Kamarun Hizam Mansor and Dr Teh Yuan Ying), QUSAC dan fasilitator-fasilitator SQS, terbukti menjadi acara yang patut dibanggakan. Kerjasama antara pendidik, pelajar, dan guru-guru menunjukkan dedikasi untuk meningkatkan kecemerlangan matematik dan menanamkan cinta terhadap subjek tersebut. Sumbangan set Ace of Math oleh SQS diharapkan akan memberi impak yang positif kepada perjalanan dan pendidikan matematik para pelajar.